Dziś i jutro wielu z nas zajmie się tworzeniem pisanek. Zanim zaczniecie, poznajcie sposoby na naturalne dekoracje. Uwaga: większość składników prawdopodobnie znajdziecie w kuchni, bez wychodzenia do sklepu!
Syntetyczne barwniki do jaj dają ogromne możliwości. Są niedrogie, łatwo dostępne, a bogata gama kolorów, szybkie i nieskomplikowane komponowanie mieszanki skłania wielu do skorzystania właśnie z tej metody. Z drugiej jednak strony pojawiają się głosy o ich potencjalnej szkodliwości, a z trzeciej: ubolewanie nad zatracaniem się dawnych tradycji wielkanocnych. Może w tym roku zdecydujecie się powrócić do metod naszych babć? Oto kilka łatwych przepisów na piękne, ekologiczne pisanki:
Do stworzenia kraszanek (bo tak precyzyjnie określa się jednolicie barwione jaja) potrzebne będą składniki, które najczęściej znajdują się w kuchni. Niezbędne będą również białe, surowe jaja, garnek, ściereczka i olej (do nadania połysku).
Kraszanki w kolorze żółtym – cebula, kurkuma, curry, szafran
Z łusek cebuli powstaje wywar, w którym gotowane są jaja. W zależności od czasu gotowania, kraszanki zyskują odcień od jasnej żółci po ciemny brąz. Ten sam efekt można uzyskać dzięki wywarowi z kurkumą, curry lub szafranem.
Kraszanki w kolorze różowym – burak
Chcąc uzyskać kolor różowy, należy ugotować jaja w intensywnym wywarze z buraków startych na grubej tarce. Dla rozjaśnienia odcienia, należy użyć więcej wody.
Kraszanki w kolorze fioletowym – modra kapusta
Fioletowe dekoracje wielkanocne zawdzięczamy gotowaniu jaj w wywarze z modrej kapusty. Podobny kolor daje kąpiel w wywarze z owoców jeżyny, ta jednak w okresie Wielkanocy jest trudniej dostępna. Przy dłuższym gotowaniu, jaja nabierają niebieskiego odcienia, przy krótszym – fioletowego bądź różowego.
Kraszanki w kolorze zielonym – trawa, barwinek, szpinak
Inspirowane kolorem odradzającej się natury pisanki powstają po ugotowaniu białych jaj w wywarze z trawy, liści barwinka bądź posiekanego szpinaku.
Kraszanki w kolorze brązowym – orzech włoski
…a konkretnie jego łupiny są narzędziem do uzyskania brunatnych jaj. Podobnie jak w przypadku innych kolorów, stopień intensywności odcienia zależy od ilości łupin i czasu gotowania.
Jaja inspirowane naturą
Jak uzyskać naprawdę naturalne pisanki? Uzyskanie wzoru z liśćmi wcale nie jest trudne! Wystarczy ugotować jaja w… rajstopie. Wcześniej należy przyłożyć do skorupki wybrany liść i ciasno otoczyć jajo materiałem. Podczas gotowania barwnik pokryje całe jajo za wyjątkiem miejsca przykrytego rośliną – czy już próbowaliście?
Aby wielkanocne pisanki nabrały prawdziwego blasku, warto użyć oleju lub oliwy. Po ugotowaniu w wywarze i ostudzeniu, wystarczy wypolerować je za pomocą ręcznika kuchennego.
zdjęcia: fotolia.com, pexels.com