Marzec jest miesiącem przejściowym – mrozy odpuszczają, opady śniegu ustają, temperatura powietrza rośnie. Warzywnik okazuje się tym narzędziem, które właśnie teraz pokocha każdy miłośnik przydomowej natury. Podpowiemy Wam dzisiaj, co wysiewamy w trzecim miesiącu roku.
Warzywnik a zalety domowej uprawy
Nie od dziś wiadomo, że warzywa i owoce wyhodowane we własnym ogrodzie smakują najlepiej, są ekologiczne i zawsze świeże. To samo można powiedzieć o domowej uprawie w doniczkach lub warzywnikach – nic nie smakuje równie dobrze, jak pomidor zerwany prosto z krzaczka – ulubiona kanapka nabiera w tym momencie zupełnie nowego wymiaru. Plusem takie uprawy jest również to, iż z wysianiem nasion nie musimy czekać na ciepłe miesiące – kwiecień, maj, a czasem nawet czerwiec – w tym przypadku całą uprawę możemy zacząć znacznie szybciej, już na początku marca.
źródło: www.makeithome.pl
Czym można obsadzić warzywnik?
Zależy to od poziomu naszej wiedzy i doświadczenia w ogrodnictwie, dobrym pomysłem jest to, aby już na staracie zaopatrzyć się w warzywnik. Jeśli jesteście na początku przygody z uprawą warzyw, postawcie na gatunki łatwe w uprawie i niewymagające dużo miejsca. Warzywa, które polecamy do uprawy domowej, to m.in. różnego rodzaju sałaty, ogórki, cukinie, papryka, pomidory drobnoowocowe czy cebula dymka. Kwestia ziół jest o wiele łatwiejsza – praktycznie każdy gatunek nadaje się do uprawy w warzywniku, a szczególnie: szczypiorek, bazylia i pietruszka. Wszystkie wymienione gatunki najlepiej wysiać właśnie w marcu (wyjątkiem jest sałata, którą wysiewamy dopiero w kwietniu, oraz papryka, którą można wysiać już w lutym).
źródło: www.makeithome.pl
Przydomowa uprawa dla początkujących. Jak zacząć?
Kiedy wiemy już, jakie warzywa i zioła chcemy sadzić, pozostał nam wybór miejsca docelowego, w którym nasze rośliny będą się rozwijały. Tak samo w przypadku donicy, jak i warzywnika, niezwykle istotna jest kwestia zapewniania odpowiednio dużej ilości miejsca, tak by wschodzące warzywa nie były niczym ograniczone. Warto również pamiętać, że warzywa i zioła nie lubią konkurencji – dlatego jeśli dysponujemy niewielkimi doniczkami, nie sadźmy kilku roślin w jednym pojemniku. Ułatwieniem w tej kwestii jest warzywnik, którego wymiary pozwalają na uprawę kilku warzyw lub ziół obok siebie. Istotne jest również stworzenie optymalnego środowiska, by wschodzącym roślinom nie zabrakło wody, substancji odżywczych oraz wilgotności. Dzięki otworom cyrkulacyjnym w pokrywie warzywnika mamy stałą kontrolę nad jakością powietrza w pojemniku.
źródło: www.makeithome.pl
Siew krok po kroku:
- Napełnij doniczkę/tacę uprawną dobrej jakości ziemią
- Palcem zrób dołek w podłożu i umieść w nim kilka nasion
- Wypełnij otwór małą ilością kompostu, lekko ugniatając glebę
- Użyj rozpylacza, aby nawodnić kompost wokół nasion
- Napisz nazwę rośliny na plastikowej etykiecie i wbij ją w ziemię
- Umieść doniczkę/tacę uprawną na podstawce, a następnie przykryj pokrywą
- Upewnij się, że otwory cyrkulacyjne są zamknięte.
źródło: www.makeithome.pl
Wskazówki:
- Opakowanie nasion jest cennym źródłem informacji – zachowaj je, a w momencie wątpliwości co do czasu wysiewu, optymalnych warunków czy okresu uprawy – zaczerpnij z niego niezbędne informacje
- Znajdź w domu jasne, nasłonecznione miejsce
- Utrzymuj wilgoć kompostu przy pomocy spryskiwacza
- Czy pojawiły się już pierwsze liście? Jeśli tak, otwórz otwory cyrkulacyjne i upewnij się, że kompost ma odpowiednią wilgoć.
Uzbrojeni w wiedzę możecie rozpoczynać przygodę z domową uprawą!
Podobne artykuły:
Cześć!
Nie Przegap! Dołącz do Naszego Newslettera!
Otrzymuj informacje o nowościach, specjalnych promocjach i inspirujących treściach. Wprowadź swój e-mail i bądź z nami na bieżąco!
Kamila Pieślak i zespół Terra Group [sibwp_form id=2]