Jak uprawiać szpinak w donicy?

image_pdfZapisz ten artykuł w formacie .pdfimage_printWydrukuj ten artykuł
Szpinak nie zawsze budzi pozytywne skojarzenia, jednak warto odkryć jego prawdziwy wizerunek. Odpowiednio przygotowany jest smakowity i bardzo zdrowy, dlatego poznaj tajniki jego domowej uprawy:

szpinak w donicy (4)

Uprawa szpinaku z nasion

Umieść nasiona na głębokości około 3,5-4 cm w donicy lub skrzynce. Nową roślinę ujrzysz najwcześniej za tydzień, jednak zazwyczaj czas oczekiwania wynosi do 14 dni. Sadzonki wymagają dość dużo przestrzeni, ponieważ szybko stają się pokaźną rośliną – rozsadzaj je w odległości od 5 do nawet 12 cm, amatorzy młodego, delikatnego szpinaku mogą zredukować odstępy do 4 cm.

szpinak w donicy (3)

Stanowisko

Szpinak sadzony z nasion jesienią wymaga słonecznego stanowiska, jednak ten, który będzie wzrastał latem, musi mieć nieco cienia – szczególnie wieczorami. Na co dzień należy zapewnić mu temperaturę oscylującą w granicach 27 stopni Celsjusza.

warzywnik elho makeithomepl zielnik

Źródło: www.makeithome.pl

Podłoże

Szpinak uprawiany w donicach wymaga przepuszczalnej gleby, która nie zatka odpływu, o neutralnym pH. Odpowiednie nawodnienie sadzonek jest podstawową zasadą, której należy przestrzegać, by uzyskać zdrowe, jędrne rośliny. Podłoże musi zawsze być lekko wilgotne, jednak nigdy mokre!

uprawa szpinaku w donicy

Pielęgnacja i nawożenie

Uprawa szpinaku w donicy nie wymaga ani wiele uwagi, ani nadmiernych umiejętności. Regularne podlewanie, nawożenie i odpowiednia gleba to podstawa sukcesu. Dla uzyskania zdrowych roślin, warto jednak dostarczyć im jednego składnika – azotu. Pamiętaj, że tylko ekologiczne lub nawet organiczne nawozy pozyskane z naturalnych składników są gwarancją bezpieczeństwa, jak i doskonałego smaku domowych upraw. Szkodniki nie lubują się szczególnie w szpinaku, wiec nie musisz szczególnie martwić się o ich zwalczanie – zawsze jednak miej oko na stan liści.

uprawa szpinaku w donicy

Zbiory

Szpinak jest gotów do spożycia po około 50 dniach od nasadzenia. Gdy liście mają długość około 10 cm, możesz już smakować liściastych przysmaków. Pamiętaj, by zawsze pozostawić w podłożu fragment korzenia, by roślina mogła dalej rosnąć, najlepiej odcinaj listki nożem lub nożyczkami – np. takimi, w jakie wyposażone są specjalne doniczki na zioła.

Elho Brussel Herbs DuoŹródło: www.makeithome.pl

Wartości odżywcze

Wskazanie na wszystkie walory szpinaku nie jest rzeczą łatwą. Zacznijmy więc od tego, że regularnie spożywany wspiera walkę z miażdżycą ze względu na obecność beta-karotenu, witaminy C i luteiny – silnych przeciwutleniaczy. Jest cennym źródłem magnezu i potasu, pierwiastków obniżających ciśnienie krwi, regulujących układ krwionośny, przez co zalecany jest osobom żyjącym w stresie i cierpiącym na problemy z sercem. Najsłynniejszym atutem… a jednocześnie największym mitem, związanym ze szpinakiem jest obecność wysoko przyswajalnego magnezu, która – co prawda jest wysoka, jednak nie tak bardzo, jak niegdyś sądzono (2,8 mg w 100 g, dzienne zapotrzebowanie to około 18 mg dla kobiet i 15 mg dla mężczyzn).

Te smakowite, zielone liście, ze względu na znaczną zawartość kwasu foliowego, są bardzo zalecane kobietom w ciąży.

Nawet jeśli szpinak był Twoją zmorą z dzieciństwa, odkryj na nowo jego walory – doceń zasługi dla zdrowa, jak i smak!

Make it Home

Zakupy w Internecie to dzisiaj codzienność – oszczędność czasu, siły, cierpliwości, a bardzo często i pieniędzy. Nie musisz wychodzić z domu, by kupić donicę, lampę, a nawet fotel. W makeithome.pl znajdziesz wszystko, czego szukasz dla domu i ogrodu – niekończąca się skarbnica oryginalnych inspiracji stoi przed Tobą otworem!

Zapisz

Zapisz

Zapisz


Cześć!
Nie Przegap! Dołącz do Naszego Newslettera!
Otrzymuj informacje o nowościach, specjalnych promocjach i inspirujących treściach. Wprowadź swój e-mail i bądź z nami na bieżąco!
Kamila Pieślak i zespół Terra Group

1 komentarz do “Jak uprawiać szpinak w donicy?”

Dodaj komentarz