Przestrzeń dobrze wykorzystana
Jak podzielić przestrzeń restauracji, aby jednocześnie nadmiernie jej nie ograniczyć i zmieścić wszystkie elementy wyposażenia? To częsty problem, który można jednak rozwiązać w prosty sposób.
Optymalne podzielenie przestrzeni lokalu to nie lada dylemat. Połączone pomieszczenia sprawiają wrażenie przyjaznych i nie przytłaczają, ale kosztem tej „wolności” zatraca się element intymności spożywania posiłku. Należy więc stworzyć przegrodę, ale w taki sposób, by nie zaburzała efektu otwartej przestrzeni.
Odpowiednim pomysłem jest więc wydzielenie kilku obszarów, sprawiających wrażenie prywatnych, jednak nadal będących elementem jednej całości, w których goście mogą w spokoju spożyć posiłek. W tej roli najlepiej sprawdzają się donice Divio, które zestawione w szeregu stworzą przyjazną, bo obsadzoną roślinnością, barierę od otoczenia.
Takie rozwiązanie można zastosować również na otwartych przestrzeniach: wysoka wytrzymałość na uszkodzenia i ekstremalne temperatury sprawia, że donice Divio nadają się do aranżowania ogródków letnich.
Dla lepszej stabilności można wypełnić je piaskiem, uzyskując tym samym bardzo solidną przegrodę, która nie ogranicza światła, a także wprowadza do wnętrza element żywych, kolorów. Donice Divio wykonano z polietylenu, są więc na tyle lekkie, że każdej chwili mogą zostać przestawione i ułożone w najróżniejsze kształty: od pojedynczych ścianek, poprzez formacje w kształcie podkowy, aż po całkowicie zamknięte strefy.
Dla dopełnienia dekoracji warto wykorzystać komplementarne pojemniki, donice Divio Corner, które wypełnią narożnikowe fragmenty ściany, tworząc spójną, efektowną dekorację o funkcji bariery.
Liczy się przecież każdy centymetr wnętrza! …a dobrze wykorzystana przestrzeń to również dobra podstawa do udanego biznesu.