Jesień wcale nie oznacza końca prac w ogrodzie – wręcz przeciwnie – to moment intensywnych przygotowań do zimy. Jeśli chcesz cieszyć się pięknym ogrodem na wiosnę, zadbaj o niego już teraz.
Czas plonów
We wrześniu i październiku trwa szczytowy moment zbiorów wielu warzyw. Jako pierwsze pojawiają się między innymi cukinie, fasolka szparagowa, późne pomidory czy ogórki. Następna jest rzodkiew i sałata, a także kalafior, brokuły, dynia i marchew. Ostatnie na linię wegetacyjnej mety przekraczają kapusty i szpinak – poczekamy na nie jeszcze do końca października. Zebranie plonów to jednak dopiero poła sukcesu – koniecznie trzeba je odpowiednio przechować, co pozwoli na stały dostęp do witamin nawet w środku śnieżnej zimy. Jeśli tylko masz takie możliwości, stwórz dla warzyw specjalne, zaciemnione miejsce w piwnicy.
Czas porządków
Gdy wyżej wymienione prace będziesz miał już sobą, przyjdzie czas na porządkowanie pozostałości po uprawie. Wszystkie grządki warto dokładnie oczyścić z resztek materiału roślinnego, który mógłby stanowić świetną pożywkę dla szkodników. Pozyskane w ten sposób „odpadki” to świetny, ekologiczny materiał na kompost. Wyjątek stanowią korzenie roślin takich jak fasola czy groch, które wzbogacają podłoże w azot i mogą zostać na swoim miejscu. Wierzchnią warstwę gleby należy wzbogacić kompostem lub mineralnymi nawozami, a następnie przekopać.
Jesienią z ogrodu powinny zniknąć nie tylko warzywa, ale również rośliny ozdobne. W tym przypadku postępuj podobnie: wykop z głębokich warstw gleby resztki korzeni, a z jej powierzchni usuń kwiatostany. Jeśli drzewa znajdujące się w pobliżu są zdrowe, spadających liści nie musisz usuwać z rabat – będą chronić byliny i cebule nowych roślin przed ujemnymi temperaturami. Koniecznie jednak pozbądź się ich z trawników, ponieważ obumierające liście przyczynią się do gnicia murawy.
Czas na osłonę
Końcówka roku to czas na wykopanie roślin, które powinny zimować w cieplejszych temperaturach. Wydobyte z podłoża bulwy czy cebule warto najpierw oczyścić i lekko osuszyć, by ograniczyć powstawanie grzybów. Następnie przenieś je do skrzyń z piaskiem lub trocinami i przechowuj w temperaturze do 8°C. Pamiętaj, że jesienią do podłoża trafia wiele wiosennych gatunków, między innymi narcyzy, hiacynty i tulipany.
W listopadzie, gdy nastaną chłody, rośliny pozostawione w podłożu, należy dodatkowo okryć. Jako osłona sprawdzają się słomiane maty, włókniny, juta lub słoma – znajdziesz je w sklepach budowlanych i centrach ogrodniczych.
Gdy prace w ogrodzie będzie można oficjalnie przerwać, możesz spokojnie zająć się konserwacją narzędzi – upewnij się, że wszystkie są sprawne, a trzonki nie wymagają wymiany. Jeśli zadbasz o to teraz, będziesz mógł przystąpić do pierwszych wiosennych prac bez żadnego opóźnienia!
Cześć!
Nie Przegap! Dołącz do Naszego Newslettera!
Otrzymuj informacje o nowościach, specjalnych promocjach i inspirujących treściach. Wprowadź swój e-mail i bądź z nami na bieżąco!
Kamila Pieślak i zespół Terra Group [sibwp_form id=2]