Naturalne sposoby na barwienie pisanek

Nie masz czasu na wycieczkę po sklepach w poszukiwaniu barwników do pisanek? Nic straconego! Prezentujemy naturalne sposoby na wielkanocną zabawę w malowanie jajek.

Nawet, jeśli nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie pisanek, możesz szybko i sprawnie wykorzystać kilka domowych sposobów, które sprawdzają się od wieków. Wystarczy mieć kilka przypraw, warzyw czy liści, a także sól i ocet. Na pewno najładniej wyglądają w koszyku różnokolorowe pisanki – dzięki naturalnemu barwieniu można uzyskać wszystkie kolory tęczy!

Żółty – do barwienia na żółto świetnie nadaje się kurkuma lub curry. Biały – wystarczy do gotowanej wody dodać trochę octu.  Złoty – najlepiej zagotować łupiny cebuli lub orzecha włoskiego

Czerwony – do barwienia na czerwono można wykorzystać mrożone maliny albo żurawinę. Różowy – na różowo pięknie barwi sok z buraka, pod warunkiem, że rozcieńczymy go wodą

Fioletowy – kolor fioletowy uzyskamy mocząc jajka w płatkach ciemnej malwy, czarnego bzu czy owocach tarniny. Granatowy – na ten kolor zabarwią jajka liście czerwonej kapusty

Jasnozielony – wystarczy mrożony szpinak. Zielony – młoda trawa, pokrzywa, szczypiorek, a nawet kora brzozowa. Brązowy – by uzyskać ten kolor, można wykorzystać esencję z herbaty.

Ciemnobrązowy – mocny wywar z kawy i gotowe! Czarny – należy wygotować olchowe szyszki albo łupiny orzecha włoskiego.

Czy wiesz, że:

  • Odrobina octu pozwoli podkreślić kolor, jajko można też spryskać lakierem do włosów
  • Wyschnięte pisanki można przetrzeć natłuszczoną szmatką
  • Jeśli pomoczymy jajka w słonej wodzie przed gotowaniem, żadne nie powinno pęknąć

Zapisz

Zapisz