Szpinak nie zawsze budzi pozytywne skojarzenia, jednak warto odkryć jego prawdziwy wizerunek. Odpowiednio przygotowany jest smakowity i bardzo zdrowy, dlatego poznaj tajniki jego domowej uprawy:
Uprawa szpinaku z nasion
Umieść nasiona na głębokości około 3,5-4 cm w donicy lub skrzynce. Nową roślinę ujrzysz najwcześniej za tydzień, jednak zazwyczaj czas oczekiwania wynosi do 14 dni. Sadzonki wymagają dość dużo przestrzeni, ponieważ szybko stają się pokaźną rośliną – rozsadzaj je w odległości od 5 do nawet 12 cm, amatorzy młodego, delikatnego szpinaku mogą zredukować odstępy do 4 cm.
Stanowisko
Szpinak sadzony z nasion jesienią wymaga słonecznego stanowiska, jednak ten, który będzie wzrastał latem, musi mieć nieco cienia – szczególnie wieczorami. Na co dzień należy zapewnić mu temperaturę oscylującą w granicach 27 stopni Celsjusza.
Źródło: www.makeithome.pl
Podłoże
Szpinak uprawiany w donicach wymaga przepuszczalnej gleby, która nie zatka odpływu, o neutralnym pH. Odpowiednie nawodnienie sadzonek jest podstawową zasadą, której należy przestrzegać, by uzyskać zdrowe, jędrne rośliny. Podłoże musi zawsze być lekko wilgotne, jednak nigdy mokre!
Pielęgnacja i nawożenie
Uprawa szpinaku w donicy nie wymaga ani wiele uwagi, ani nadmiernych umiejętności. Regularne podlewanie, nawożenie i odpowiednia gleba to podstawa sukcesu. Dla uzyskania zdrowych roślin, warto jednak dostarczyć im jednego składnika – azotu. Pamiętaj, że tylko ekologiczne lub nawet organiczne nawozy pozyskane z naturalnych składników są gwarancją bezpieczeństwa, jak i doskonałego smaku domowych upraw. Szkodniki nie lubują się szczególnie w szpinaku, wiec nie musisz szczególnie martwić się o ich zwalczanie – zawsze jednak miej oko na stan liści.
Zbiory
Szpinak jest gotów do spożycia po około 50 dniach od nasadzenia. Gdy liście mają długość około 10 cm, możesz już smakować liściastych przysmaków. Pamiętaj, by zawsze pozostawić w podłożu fragment korzenia, by roślina mogła dalej rosnąć, najlepiej odcinaj listki nożem lub nożyczkami – np. takimi, w jakie wyposażone są specjalne doniczki na zioła.
Wartości odżywcze
Wskazanie na wszystkie walory szpinaku nie jest rzeczą łatwą. Zacznijmy więc od tego, że regularnie spożywany wspiera walkę z miażdżycą ze względu na obecność beta-karotenu, witaminy C i luteiny – silnych przeciwutleniaczy. Jest cennym źródłem magnezu i potasu, pierwiastków obniżających ciśnienie krwi, regulujących układ krwionośny, przez co zalecany jest osobom żyjącym w stresie i cierpiącym na problemy z sercem. Najsłynniejszym atutem… a jednocześnie największym mitem, związanym ze szpinakiem jest obecność wysoko przyswajalnego magnezu, która – co prawda jest wysoka, jednak nie tak bardzo, jak niegdyś sądzono (2,8 mg w 100 g, dzienne zapotrzebowanie to około 18 mg dla kobiet i 15 mg dla mężczyzn).
Te smakowite, zielone liście, ze względu na znaczną zawartość kwasu foliowego, są bardzo zalecane kobietom w ciąży.
Nawet jeśli szpinak był Twoją zmorą z dzieciństwa, odkryj na nowo jego walory – doceń zasługi dla zdrowa, jak i smak!
Podobne artykuły:
Cześć!
Nie Przegap! Dołącz do Naszego Newslettera!
Otrzymuj informacje o nowościach, specjalnych promocjach i inspirujących treściach. Wprowadź swój e-mail i bądź z nami na bieżąco!
Kamila Pieślak i zespół Terra Group [sibwp_form id=2]
Szpinak jest cudowny! Warto go uprawiać i jeść, można naprawdę wiele z niego zrobić. Tutaj o zaletach tego warzywa oraz z czym to się je: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/w-jaki-spos%C3%B3b-i-czy-warto-je%C5%9B%C4%87-szpinak-2