Jak ozdobić zielenią lokal gastronomiczny?

Tagi: doniczki na zioła, doniczki ziołowe, horeca, zieleń w gastronomii, 7 kwietnia 2021
image_pdfZapisz ten artykuł w formacie .pdfimage_printWydrukuj ten artykuł

Zieleń w restauracyjnych wnętrzach może robić wrażenie i być praktyczna. Sprawdź, jak to zrobić! Doniczki na zioła to tylko początek.

Rośliny we wnętrzach to ogromny trend, który z mieszkań i domów przenosi się do gastronomicznych wnętrz. Nic dziwnego: zieleń może być i estetycznym, i praktycznym elementem wystroju restauracji, bistro czy kawiarni.

donica etima nunoni terraform.pl

Zieleń w restauracyjnych wnętrzach – przykłady ze świata

Dlaczego w ogóle wprowadzać zieleń do gastronomii? Rośliny ocieplają wnętrze, dodają mu głębi i spokoju. W zielonych pomieszczeniach przyjemniej się przebywa, goście chętniej do nich wracają (nawet jeśli jedyna zieleń to donice na zioła). Oto kilka naocznych przykładów:

 

  • Kawiarnio-kwiaciarnia Homecoming w nowojorskiej dzielnicy Greenpoint oferuje nie tylko kawę, ale przede wszystkim kwiaty doniczkowe. Przestrzeń, choć może wydawać się zatłoczona pod ilością kwiatów, jest przyjemna, przytulna i zaprasza do środka. We wnętrzu znajduje się tylko kilka siedzisk, na zewnątrz stoją tylko dwa stoliki, a mimo to do kawiarni codziennie ściągają okoliczni sąsiedzi.

  • Restauracja Bavel mieszcząca się w Los Angeles poszła na całość, instalując dookoła baru zielone girlandy z epipremnum. Rośliny zwisają nad gośćmi, sprawiając wrażenie wodospadu zieleni.

  • Gwiazdkowa restauracja Sorrel z San Francisco (jedna gwiazdka Michelin) chwali się na zdjęciach sporej wielkości fikusem, który zdobi główną salę w restauracji.

  • Londyńska restauracja 14 Hills szczyci się pięknym wykorzystaniem zieleni zarówno we wnętrzu, jak i na tarasie. Zieleń jest nie tylko elementem wystroju, ale żywą scenografią, która zmienia się w zależności od pory roku. Właściciele dbają o wszystkie rośliny, ujmując je również w swojej komunikacji w mediach społecznościowych.

 

Powyższe przykłady pokazują, że zieleń może być gustownym detalem (jak doniczki ziołowe), rosnącą wizytówką lokalu, ale też elementem menu. Planujesz ozdobić swoje restauracyjne wnętrze, ale obawiasz się kosztów? Nie zieleń z zazdrości, patrząc na powyższe przykłady – sprawdź nasze podpowiedzi!

Krok po kroku, czyli donice na zioła

Gdy planujesz wprowadzić rośliny do gastronomicznego wnętrza, dobrze jest zacząć od czegoś prostego w uprawie. Zawsze świetnym rozwiązaniem są zioła: bazylia, pietruszka, rozmaryn, oregano czy tymianek. Warto dobrać do nich odpowiednie doniczki na zioła – pomogą one roślinom skutecznie się rozrastać. Dostawcy produktów dla gastronomii mają spory wybór świeżych ziół, które możesz wykorzystać.

Obsadzone doniczki na zioła koniecznie postaw na stolikach, aby zachęcały Twoich gości do samodzielnego częstowania się. Taki patent sprawdzi się w wielu lokalach gastronomicznych: pizzeriach, bistrach, a nawet foodtruckach*.

U lokalnych ogrodników rozejrzyj się również za roślinami, które choć nie są ziołami, przydadzą Ci się w kuchni. Z wielu kwiatów, ich liści i owoców możesz zaparzyć herbatę lub napar (jak dzika róża czy pokrzywa), przygotować koktajl (jak aloes), infuzować alkohole albo oliwy (jak papryczki chilli). Kto powiedział, że takie rośliny nie mogą być częścią wystroju?

Jak-ozdobic-zielenia-lokal-gastronomiczny

Zacznij od (bergenii) Bacha

To oczywiście zamierzony żart, ale z morałem – chcąc wprowadzić do swojego wnętrza rośliny, warto zacząć od łatwych w uprawie. Bergenia ‘Bach’ jest jedną z tych roślin, z którymi poradzą sobie początkujący ogrodnicy, chociaż wygodniej jej będzie na zewnątrz.

Przemyśl też układ swoich pomieszczeń. Gdzie jest najwięcej światła? Czy latem otwierasz okna na oścież, wystawiając na parapety ziołowe doniczki? A może potrzebujesz oddzielić od siebie stoliki? Wiedząc, jakie masz potrzeby, możesz dobrać odpowiednie rośliny. W ekstremalnych warunkach wytrzyma np. skrzydłokwiat i sanseveria – przyda się także do odgrodzenia stolików. Zamiokulkas będzie rósł nawet w środowisku półcienistym lub cienistym. Epipremnum ozdobi nawet całą ścianę, jeśli tylko zapewnisz jej wsparcie w postaci rozpiętych linek lub żyłek.

ricola nuno'ni donice kwadratowe (1)

Unikaj przesuszenia! Pomogą… donice na zioła

Masz już plan na wprowadzenie całej kolekcji sukulentów, monster albo aglaonem? Każda z tych opcji będzie odpowiednia do wzbogacenia wystroju, tylko trzeba zadbać o ich nawodnienie. Nie ma smutniejszego widoku w restauracji niż umierające rośliny.

Oczywiście warto zrobić sobie odpowiedni harmonogram opieki nad roślinami, ale pomogą też donice na zioła. Dlaczego? Wiele z nich posiada dodatkowy system „all in one” wspomagający nawodnienie roślin. Nie musisz się już obawiać o to, że zapomnisz podlać swoje rośliny.

Jak-ozdobic-zielenia-lokal-gastronomiczny

 

* Tak, zieleń może być elementem foodtrucków! Wiele festiwali foodtruckowych decyduje się na ustawienie donic z zielenią w pobliżu aut, by teren przypominał bardziej halę pod chmurką niż parking pełen samochodów.

 

Bidfood Farutex

Bidfood Farutex to ogólnopolski dostawca produktów i rozwiązań dla branży HoReCa. Szybkie dostawy dla gastronomii, komfort pracy, oszczędność czasu i fachowe doradztwo to nasz przepis na Twój sukces. Polski rynek gastronomiczny znamy od kuchni!