Jak hodować kiełki?

Niecierpliwie wypatrujemy pierwszego dnia wiosny, a by uprzyjemnić to oczekiwanie, zaczynamy uprawę nowalijek: na pierwszy ogień rzeżucha i inne kiełki. Do dzieła!

Najpopularniejszy składnik wiosennego domowego ogródka to rzeżucha. Nic dziwnego – jest bogatym źródłem witamin i minerałów, a do tego łatwo przyswajalnych przez nasz organizm. Wyjątkowy, lekko pikantny smak i banalnie łatwa uprawa sprawiają, że jest chętnie uprawiana zarówno przez dużych, jak i małych amatorów ogrodnictwa i sztuki kulinarnej. Warto ją jeść nie tylko wiosną, ale wręcz przez cały rok – wiosną stanowi ładunek niezbędnych składników, które utraciliśmy zimą, a podczas pozostałych sezonów pozwala nam utrzymać ich poziom w optymalnej wartości.

Źródło: www.makeithome.pl

Równie zdrowe, ale nieco mniej popularne są kiełki lucerny, brokuła czy soczewicy. Warto dać im szansę na zaistnienie na kuchennym parapecie tej wiosny – kto wie, może w ten sposób odkryjesz nowy, ulubiony składnik kanapek? Co ciekawe, „kiełkować” możesz również inne warzywa: kapustę, groch, soję, a także zboża, na przykład pszenicę, owies czy żyto.

 „Parapetowa” uprawa kiełków, w tym rzeżuchy, jest banalnie łatwa i poradzi sobie z nią każdy adept ogrodnictwa. Ze względu na łatwą pielęgnację i szybkie jej efekty, to również świetny pomysł na naukę opieki nad roślinami dla najmłodszych.

Źródło: www.makeithome.pl

Uprawę warto założyć w specjalnych zestawach uprawnych z pokrywką lub w doniczce ziołowej. Ze względu na zawartość mobilnych pojemników, można łatwo dysponować ich zawartością. Przed bałaganem ochroni nas podstawka, a rośliny będą mogły wrastać w idealnej temperaturze dzięki transparentnej pokrywie. Idealna gleba to klasyczne podłoże ogrodnicze, jakie znajdziecie w każdym sklepie, sprawdzi się również lignina/wata. Jeśli nie dysponujesz zestawem, wybierz płaski talerzyk.

Podstawowe zasady domowej uprawy kiełków to:

  • Temperatura w pomieszczeniu od 19 do 21 stopni Celsjusza
  • Higieniczne warunki uprawy – kiełki trafią do Twoich posiłków!
  • Systematyczność i częste podlewanie – nawet do trzech razy w ciągu dnia.
  • Wysiew z zachowaniem dużych odstępów między nasionami.
  • Opłukanie nasion przed nasadzeniem, by oczyścić je i rozpulchnić.