Cukier w donicy

Cukier w donicy

Jest kilkadziesiąt razy słodsza od zwykłego cukru, nie zawiera kalorii, jest obojętna dla poziomu cukru we krwi, działa przeciwbakteryjnie, a na dodatek możesz uprawiać ją w domu. Oto stewia!

stevia rebaudiana - the sugar plantŹródło: www.fotolia.com

Stewia jest niepozorną, pochodzącą z Brazylii krzewinką, która może stać się naturalnym źródłem cukru. To właśnie z tej rośliny produkowane są słodziki, które znamy z aptek i sklepów ze zdrową żywnością. Co ciekawe, z powodzeniem można uprawiać ją w domowych warunkach i stosować jako słodki dodatek do napojów lub deserów. Wszystko, czego potrzebujesz, by móc cieszyć się zdrowo posłodzonymi posiłkami, to donica, nieco słońca i zwykła ziemia ogrodnicza. Przejdźmy jednak do szczegółów:

Źródło: www.fotolia.com

Stewię znajdziesz w centrach ogrodniczych – polecamy uprawę z gotowych sadzonek, gdyż samodzielne próby rozmnożenia rośliny mogą nie być łatwe. Do gruntu powinna trafić w maju, a wczesną jesienią należy przenieść ją do pojemnika i ustawić w suchym, osłoniętym od wiatru pomieszczeniu. Cykl nasadzeń i przenosin do wnętrza można z powodzeniem powtarzać nawet przez kilkanaście sezonów.

Stevia plants, natural substitute of sugar.Źródło: www.fotolia.com

Odpowiednia temperatura oscyluje w granicach ok. 22-25°C, dlatego najskuteczniejsza uprawa stewii to uprawa w pojemniku i w warunkach domowych. Aby zapewnić sobie słodki dodatek o każdej porze, warto nasadzić ją w donicy na zioła i ustawić na kuchennym parapecie. Obecność specjalnych nożyc, w jakie wyposażone są pojemniki, pozwala wygodnie dozować słodzik do potraw. Uwaga, podlewanie stewii powinno być przemyślane – warto zachować umiar, gdyż roślina lubi wilgoć, jednak nie znosi przelania!

uprawia stewii (3)Źródło: www.pixabay.com

Na kwitnienie rośliny przyjdzie czekać aż do jesieni – zbiory słodkich liści przypadają na koniec września. Szczególnie należy wystrzegać się zrywania liści po pojawieniu się kwiatów, gdyż właśnie wtedy znacznie podnosi się poziom substancji goryczkowatych, a „posłodzona” w ten sposób herbata nie będzie należała do najsmaczniejszych. Warto zaznaczyć, że domowa uprawa stewii nie da nam cukru w postaci białych kryształów, jednak roślinę można stosować właśnie jako „liściasty” dodatek do potraw.

uprawia stewii (4)Źródło: www.pixabay.com

Za smak liści stewii odpowiadają zawarte w nich glikozydy. To bezpieczna, naturalna substancja, która posiada znacznie więcej zalet niż tradycyjny cukier. Zerowy poziom kalorii, działanie przeciwpróchnicze i przeciwbakteryjne, obojętny wpływ na poziom cukru we krwi sprawiają, że tą rośliną szczególnie powinny zainteresować się osoby dbające o zdrowy styl życia oraz będące na diecie. Do nielicznych wad stewii należy jej charakterystyczny posmak, który znamy z dostępnych w sklepach słodzików.

Dodaj komentarz