5 pomysłów na kapustę ozdobną

5 pomysłów na kapustę ozdobną

Jej kolor mocno odcina się na tle jesienno-zimowego krajobrazu. Gdy inne rośliny dawno obumarły – ona pięknieje z nastającymi chłodami. Oto kapusta ozdobna:

kapusta ozdobnaŹródło: www.pinterest.com

Istnieją kapusty (Brassica oleracea) w najróżniejszych barwach, od bieli, fioletu, czerwieni, żółci, aż po rośliny wielokolorowe. Jest z czego wybierać: na rynku dostępne jest wiele odmian, m.in: ciemnoczerwona Crane rose, kremowa Sunrise oraz fioletowa Kamome pink. Kapusta może mieć fakturę lekko pofałdowaną lub mocno postrzępioną, taką, jak np. odmiana Chidori red lub Coral Prince.

kapusta ozdobnaŹródło: www.smithfieldgardens.com

Poniżej: odmiana Songbird pink

kapusta ozdobnaŹródło: www.e-ogrody.pl

1. Rabaty

W podłożu najlepiej jest sadzić kapustę od maja, wówczas młoda roślina nie przemarznie, a już jesienią ogród będą zdobić jej kolorowe główki. Szczególnie dobrze prezentuje się w towarzystwie wrzosu, tak samo odpornego na chłody, a często również o zbliżonej kolorystyce.

kapusta ozdobnaŹródło: www.e-ogrody.pl

2. Donice i skrzynki

Donice i skrzynki mogą być stosowane w dwojaki sposób: jako miejsce do przechowania młodych sadzonek lub jako docelowy pojemnik. Wysiew rozpoczyna się wcześniej niż w przypadku okazów hodowanych w ogrodach, bo już w marcu. Donice z kapustą ozdobną nie muszą być przenoszone na zimę do wnętrz: wystarczy odpowiednio wytrzymały pojemnik, by cała dekoracja bez problemu doczekała wiosny na zewnątrz.

kapusta ozdobnaŹródło: www.pinterest.com

3. Bukiety

Kapusta ozdobna ze względu na nietypowy kształt liści świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju wiązanek. To modny pomysł na bukiet ślubny i dekorację weselnej sali. Najpopularniejsze odmiany z serii Kioto oraz Pigeon to szerokie rozety dorastające do 30 cm. Szczególnie cenione jako dodatek do bukietów odmiany Crane i Oska rosną na kształt smukłego stożka i osiągają do 60 cm.

kapusta ozdobnaŹródło: www.pinterest.com

kapusta ozdobnaŹródło: www.pinterest.com

4. Kwietniki miejskie

Ta piękna roślina ma bardzo niskie wymagania, doskonale, a na dodatek świetnie znosi nawet ekspozycje w półcieniu. Zupełnie nie boi się deszczu ani wiatrów, bez problemu poradzi sobie podczas lekkich przymrozków, a niektóre jej okazy za nic mają sobie nawet mrozy sięgające – 15 stopni! Co ciekawe, pełnia urody kapusty dekoracyjnej ukazuje się dopiero z połową września, gdyż o intensywności zabarwienia liści decydują chłodne noce. Wszystko to sprawia, że roślina ta staje się coraz popularniejsza podczas jesiennego dekorowania miast.

kaskadowe konstrukcje kwietnikowe terra. h2400
Źródło: www.wiezekwiatowe.pl

Wieże kwiatowe obsadzone kapustą ozdobną od wielu sezonów zdobią polskie ulice. W momencie, gdy większość roślin ozdobnych obumiera, to właśnie ona staje się najlepszym sposobem na dekorację przestrzeni miejskiej. W poprzednich sezonach imponujące kwietniki obsadzone purpurową kapustą zdobiły między innymi Świnoujście, Skarżysko-Kamienną oraz Elbląg – gdzie znajdą się w tym roku? Zobaczymy już niebawem!

kaskadowe konstrukcje kwietnikowe terra h1110Źródło: www.wiezekwiatowe.pl

5. Kuchnia

Bigos, gołąbki, a nawet sałatki – jak ich nie lubić? Wszystkim miłośnikom smakowitej kuchni i eksperymentów kulinarnych polecamy wypróbować kapustę ozdobną jako ciekawy zamiennik tradycyjnej odmiany, którą znamy z przepisów. Warto poświęcić choć jedną główkę kwiatu z domowej uprawy, by móc stworzyć pyszną i zdrową potrawę – jak tego dokonać? Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis, którym podzielił się z nami blog www.kuchniapelnasmakow.blogspot.com

Sałatka z kapusty ozdobnej (jak najbardziej jadalnej) z fasolą, suszonymi pomidorami i granatem

sałatka z kapusty ozdobnej (2)Źródło: www.kuchniapelnasmakow.blogspot.com

  przepis w przybliżeniu, wszystkie składniki w dowolnej ilości

  1. drobne liście kapusty różowej (bądź większe poszatkowane)
  2. fasola gotowana*, bądź z puszki – dowolna ilość
  3. kilka liści jarmużu, bądź pietruszki (dla koloru)
  4. 5-6 pomidorów suszonych z zalewy
  5. granat (pół na osobę)
  6. trochę świeżego lub suszonego tymianku

sos:

  1. sok z 1 pomarańczy
  2. 1-2 łyżeczka oliwy z oliwek
  3. 1 – 1,5 – 2 łyżeczki miodu
  4. 1 łyżeczka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)

Wszystkie składniki sosu wymieszaj.

Warzywa połącz w misce, lub rozłóż na talerzu, polej sosem i zjadaj ze świadomością, że masz samo zdrowie na talerzu.

* jeśli chcesz DZIŚ ugotować fasolę, nie musisz żałować, że nie pomyślałaś (-łeś) o tym wczoraj… Zalej fasolę gorącą gotowaną wodą i odstaw aż woda ostygnie. Wtedy odlej wodę, która ostygła, zalej fasolę świeżą wodą i gotuj aż fasola zmięknie. Najlepiej w towarzystwie sporej garści tymianku, aby fasola  nie … wzbudzała sensacji….

sałatka z kapusty ozdobnej (1)Źródło: www.kuchniapelnasmakow.blogspot.com

Print Friendly, PDF & Email
Świąteczna aranżacja biura
Odnawianie lasów bez strat

Dodaj komentarz

*

Poprzedni wpis
Czym się różnią, co je łączy, na jakie aspekty warto zwrócić uwagę? Pojemniki stworzone do ekspozycji w przestrzeni publicznej i…