rzeżucha

Wielkanocne inspiracje: rzeżucha

Marzec 30, 2015

Jeśli chcesz cieszyć się smakowitym dodatkiem do wielkanocnego śniadania, to właśnie teraz masz ostatnią chwilę, by ją posiać. A gdy już to zrobisz, zobacz, jak dbać o rzeżuchę:

rzeżuchaŹródło: www.foter.com

Właściwości rzeżuchy, a właściwie pieprzycy siewnej – (Lepidium sativum) doceniamy szczególnie teraz, na kilka dni przed Wielkanocą, jednak można ją uprawiać przez cały rok. My również nie możemy sobie wyobrazić świątecznego śniadania bez tych smakowitych kiełków, właśnie dlatego dzielimy się kilkoma pomysłami na wyeksponowanie i pielęgnację rośliny.

rzeżuchaŹródło: www.foter.com

Popularność rzeżuchy wynika głównie z jej uniwersalności – jeśli nie przepadacie za jej charakterystycznym, nieco gorzkim smakiem, zawsze można wykorzystać ją jako wiosenną dekorację stołu. Ze względu na to, że na kiełki oczekuje się zaledwie tydzień, a po wyrośnięciu wyglądają niczym puszysta, zielona pierzyna, można z nich formować dowolne kształty.

rzeżuchaŹródło: www.krakowskiogrodnik.pl

Zacznijmy jednak od tego, co daje rzeżucha naszym kubkom smakowym. Kiełki mają bardzo wyrazisty, nieco pikantny smak. Są bardzo bogatym źródłem witamin, głównie C, K, B oraz A i sprawdzonym pobudzaczem apetytu – jednak wobec ogromu świątecznych przysmaków, nie jest to chyba ich najważniejsza cecha.

rzeżuchaŹródło: www.foter.com

Nie ma świąt bez potraw z jajek, a tych nie ma bez zielonych akcentów z rzeżuchy – wystarczy podciąć kilka cm kiełków, by nadać dowolnym daniom szczególny smak. Niewiele osób wie, że roślina ta ma znaczne walory lecznice: dostarcza organizmowi żelaza, jodu, cynku i wapnia – dobra wiadomość dla pań: roślina doskonale wpływa na stan paznokci i włosów.

rzeżuchaŹródło: www.foter.com

Własną uprawę rzeżuchy można założyć w kilka chwil. To doskonały pomysł na spędzanie czasu z dziećmi i naukę sztuki ogrodniczej. Jak więc zacząć?

rzeżuchaŹródło: www.foter.com

Nasiona można kupić w każdym sklepie ogrodniczym, a w okresie przedświątecznym nietrudno znaleźć ją w sklepach wielobranżowych. Do uprawy wystarczy płaski talerzyk, donica kwiatowa lub każda inna (płaska) powierzchnia wyłożona watą lub ligniną.

rzeżuchaŹródło: www.foter.com

Dobrym pomysłem są doniczki ziołowe Brussels Herbs od Elho, które dodatkowo ułatwiają uprawę rzeżuchy ze względu na dołączone do nich poręczne nożyce o wielu ostrzach, które ułatwiają dozowanie kiełków bezpośrednio do potrawy.

brussels herbs makeithome.plŹródło: www.makeithome.pl

Może jednak warto pomyśleć bardziej nieszablonowo? Zamiast doniczki – torba Lizzy Bag. Rzeżucha wysiana w tym ekologicznym pojemniku o żywej kolorystyce będzie ciekawym dodatkiem w świątecznym wnętrzu.

lizzy bag makeithome.pl

Źródło: www.makeithome.pl

Bez względu na rodzaj pojemnika, jego dno powinno być stosunkowo płaskie, a wyłożona nim lignina stale wilgotna. Nasiona należy wysiać równomiernie i gęsto, jednak bez nachodzenia na siebie.

rzeżuchaŹródło: www.foter.com

Stanowisko dla donicy z rzeżuchą powinno być jasne i ciepłe, a na pierwsze efekty domowej uprawy należy poczekać około 5 dni. Zacinamy je nożyczkami bezpośrednio do potrawy po kilka centymetrów… i zjadamy od razu – kiełków nie można przechowywać w lodówce dłużej niż jedną dobę!

rzeżuchaŹródło: www.magdagotuje.blogspot.com

Smacznego!

rzeżuchaŹródło: www.foter.com

 

Print Friendly, PDF & Email
Bezkrwawe łowy
Tulipomania w Holandii

Dodaj komentarz

Poprzedni wpis
Poprzedni wpis
...i to nie pierwsza. Już po raz kolejny otwarto ogrody Keukenhof, w których kwitnie ponad 7 mln tulipanów! Zobaczcie jak…