Uprawa szpinaku w donicy

Tagi: domowa uprawa roślin, doniczki, rośliny, szpinakr,

Sierpień 18, 2017

Szpinak nie zawsze budzi pozytywne skojarzenia, jednak warto odkryć jego prawdziwy wizerunek. Odpowiednio przygotowany jest smakowity i bardzo zdrowy, dlatego poznaj tajniki jego domowej uprawy:

szpinak w donicy (4)Źródło: www.pixabay.com

Uprawa szpinaku z nasion

Umieść nasiona na głębokości około 3,5-4 cm w donicy lub skrzynce. Nową roślinę ujrzysz najwcześniej za tydzień, jednak zazwyczaj czas oczekiwania wynosi do 14 dni. Sadzonki wymagają dość dużo przestrzeni, ponieważ szybko stają się pokaźną rośliną – rozsadzaj je w odległości od 5 do nawet 12 cm, amatorzy młodego, delikatnego szpinaku mogą zredukować odstępy do 4 cm.

szpinak w donicy (3)Źródło: www.pixabay.com

Stanowisko

Szpinak sadzony z nasion jesienią wymaga słonecznego stanowiska, jednak ten, który będzie wzrastał latem, musi mieć nieco cienia – szczególnie wieczorami. Na co dzień należy zapewnić mu temperaturę oscylującą w granicach 27 stopni Celsjusza.

Elho Brussel Herbs DuoŹródło: www.makeithome.pl

Podłoże

Szpinak uprawiany w donicach wymaga przepuszczalnej gleby, która nie zatka odpływu o neutralnym pH. Odpowiednie nawodnienie sadzonek jest podstawową zasadą, której należy przestrzegać, by uzyskać zdrowe, jędrne rośliny. Podłoże musi zawsze być lekko wilgotne, jednak nigdy mokre!

szpinak w donicy (2)Źródło: www.balconygardenweb.com

Pielęgnacja i nawożenie

Uprawa szpinaku w donicy nie wymaga ani wiele uwagi, ani nadmiernych umiejętności. Regularne podlewanie, nawożenie i odpowiednia gleba to podstawa sukcesu. Dla uzyskania zdrowych roślin, warto jednak dostarczyć im jednego składnika – azotu. Pamiętaj, że tylko ekologiczne lub nawet organiczne nawozy pozyskane z naturalnych składników są gwarancją bezpieczeństwa, jak i doskonałego smaku domowych upraw. Szkodniki nie lubują się szczególnie w szpinaku, wiec nie musisz szczególnie martwić się o ich zwalczanie – zawsze jednak miej oko na stan liści.

szpinak w donicy (1)Źródło: www.balconygardenweb.com

Zbiory

Szpinak jest gotów do spożycia po około 50 dniach od nasadzenia. Gdy liście mają długość około 10 cm, możesz już smakować liściastych przysmaków. Pamiętaj, by zawsze pozostawić w podłożu fragment korzenia, by roślina mogła dalej rosnąć, najlepiej odcinaj listki nożem lub nożyczkami – np. takimi, w jakie wyposażone są specjalne doniczki na zioła.

Elho Brussel Herbs DuoŹródło: www.makeithome.pl

Wartości odżywcze

Wskazanie na wszystkie walory szpinaku nie jest rzeczą łatwą. Zacznijmy więc od tego, że regularnie spożywany wspiera walkę z miażdżycą ze względu na obecność beta-karotenu, witaminy C i luteiny – silnych przeciwutleniaczy. Jest cennym źródłem magnezu i potasu, pierwiastków obniżających ciśnienie krwi, regulujących układ krwionośny, przez co zalecany jest osobom żyjącym w stresie i cierpiącym na problemy z sercem. Najsłynniejszym atutem… a jednocześnie największym mitem związanym ze szpinakiem jest obecność wysoko przyswajalnego magnezu, która – co prawda jest wysoka, jednak nie tak bardzo, jak niegdyś sądzono (2,8 mg w 100 g, dzienne zapotrzebowanie to około 18 mg dla kobiet i 15 mg dla mężczyzn).

Te smakowite, zielone liście, ze względu na znaczną zawartość kwasu foliowego, są bardzo zalecane kobietom w ciąży.

Nawet jeśli szpinak był Twoją zmorą z dzieciństwa, odkryj na nowo jego walory – doceń zasługi dla zdrowa, jak i smak – kliknij poniżej, by poznać ciekawe i łatwe przepisy na pyszne potrawy z zieloną nutą.

Szpinakowe muffinki

Szpinakowe smoothie

Burgery Popeye’a

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Jesień w odcieniach fioletu - czas na wrzos
Rośliny są jak ludzie – lubią się i nienawidzą. Co sadzić razem, a co osobno?

One thought on “Uprawa szpinaku w donicy

Dodaj komentarz

Poprzedni wpis
Poprzedni wpis
To już ostatnie dni, podczas których możecie oddawać głosy w plebiscycie Terra Flower Power. Do tej pory naliczyliśmy ich już…