domowa-uprawa-warzw-11-b

Przewodnik po domowej uprawie: co, kiedy, jak?

Tagi: miniogródek, ogród w domu, warzywnik, zielnik,

Kwiecień 9, 2018

Wiosna jeszcze nieśmiało, acz wyraźnie daje o sobie znać i rozgaszcza się za oknem. To znak, że niedługo będzie można rozpocząć pierwsze prace ogrodowe. Jeśli jednak nie jesteś szczęśliwym posiadaczem działki za domem, bez obaw – przy użyciu funkcjonalnych i łatwych w obsłudze narzędzi stworzysz własny, domowy ogród, pełen kwiatów, świeżych warzyw i pysznych ziół. A zatem – do dzieła!

Nie mamy wątpliwości, że zioła, warzywa czy owoce wyhodowane we własnym domowym ogródku mają najlepszy smak. Jak rozpocząć samodzielną uprawę? Zacznij od przygotowania listy roślin, które chciałbyś wyhodować. Stopniowo buduj doświadczenie z każdym kolejnym sezonem. Jeśli podjąłeś już decyzję, jakie rośliny chcesz uprawiać, kup nasiona. Na ich opakowaniu znajdziesz informację dotyczącą odpowiedniego terminu wysiewu.

Krok #1 Siew
  1. Napełnij doniczki i/lub tacę uprawną dobrej jakości kompostem
  2. Palcem zrób dołek w podłożu i umieść kilka nasionek
  3. Wypełnij otwór małą ilością kompostu, lekko ugniatając glebę
  4. Użyj rozpylacza, żeby nawodnić kompost wokół nasion
  5. Napisz nazwę rośliny na plastikowej etykiecie i wbij ją w ziemię
  6. Umieść doniczki i/lub tacę uprawną na podstawce, a następnie przykryj pokrywą
  7. Upewnij się, że otwory cyrkulacyjne są zamknięte

Wskazówki:
  • Opakowanie nasion jest źródłem cennych informacji
  • Znajdź w domu jasne, nasłonecznione miejsce
  • Utrzymuj wilgoć kompostu przy pomocy spryskiwacza
  • Czy pojawiły się już pierwsze liście? Jeśli tak, otwórz otwory cyrkulacyjne i upewnij się, że kompost ma odpowiednią wilgoć
  • Rośliny łatwe do uprawy: bazylia, szczypior, sałata, pomidory, papryka i truskawki

Krok #2 Uprawa

Czas przejść do następnej fazy! Przesadzenie Twoich sadzonek do większej donicy lub do warzywnika zapewni im lepsze warunki rozwoju. Dzięki temu procesowi Twoje rośliny będą zdrowe i silne.

  1. Usuń ostrożnie sadzonki z kompostu. Aby nie uszkodzić korzeni, należy najpierw okopać sadzonkę
  2. Umieść sadzonki w większej doniczce i/lub warzywniku wypełnionym kompostem do wysokości pierwszych liści, pozostawiając resztę liści ponad powierzchnią gleby
  3. Wybrałeś warzywnik? Użyj pokrywy odpowiednio otwierając lub zamykając otwory cyrkulacyjne
  4. Od tego momentu używaj konewki do podlewania roślin, starając się ich nie przelewać. Ziemia powinna być tylko wilgotna

Wskazówki:
  • Do 15 maja najlepiej trzymać rośliny w pomieszczeniu, aby chronić je przed zamarznięciem
  • Wiele ziół może być zrywanych już we wczesnym stadium wzrostu
  • Nogi warzywnika zawierają otwory po to, aby odprowadzać nadmiar wody
  • Jeśli używasz stolika uprawnego w pomieszczeniu, umieść podstawki pod nogami

Krok #3 Zbiory plonów

Zanim się obejrzysz, będziesz zbierał pierwsze warzywa i owoce. Najpierw jednak możesz trochę pomóc swoim roślinom, przesadzając je do większej doniczki jeszcze raz. Donice XXL są do tego idealne. Niech Twoje rośliny rosną trochę dłużej, żebyś mógł cieszyć się obfitymi plonami. Nie zbieraj owoców i warzyw, póki nie uzyskają odpowiedniego koloru i nie dojrzeją.

Zastosuj te 3 kroki, a staniesz się dumnym właścicielem jadalnego ogrodu i będziesz mógł cieszyć się pysznymi owocami i warzywami na swoim talerzu. Powodzenia i smacznego!

Tu znajdziesz cały poradnik w wersji pdf – POBIERZ

Attention: The internal data of table “7” is corrupted!

Print Friendly, PDF & Email
Mobilna zieleń wjechała do naszych miast
Przesadzanie roślin: co i jak?

Skomentuj

Poprzedni wpis
Nastała wiosna, a wraz z nią również porządki - także pośród domowych roślin. Zajrzyjcie, by dowiedzieć się najważniejszych rzeczy o…