Ogród na wysokościach

Czerwiec 29, 2016

Każdy z nas chciałby mieć swój własny ogród. Podwyższone grządki to doskonały pomysł dla miejskich ogrodników oraz dla tych wszystkich, którzy chcą uprawiać własne warzywa przy jak najmniejszym wysiłku. Podpowiadamy wam, jak to zrobić

détente au potager

Podwyższone grządki (ang. raised bed) nie są niczym nowym, choć nie każdy o nich słyszał. Są bardzo popularne w angielskich ogrodach, w Polsce od dawna można je spotkać w ogrodach wiejskich, małych ogródkach działkowych oraz w tych bazujących na założeniach permakultury. Temat podwyższonych grządek raz po raz powraca w związku z rosnącą popularnością samodzielnej uprawy warzyw. Nic nie daje takiej przyjemności, jak konsumowanie własnych plonów. Przydomowy warzywnik znowu jest modny!

semis dans carré potager

Aby warzywa zdrowo rosły i obficie plonowały, musimy zapewnić im odpowiednie warunki i troskliwą opiekę. Każdy, kto ma za sobą choćby najkrótsze doświadczenie z uprawą warzyw w gruncie, doskonale zdaje sobie sprawę, że nie jest to takie proste – wymaga przekopania ziemi, ciągłego schylania się oraz nieustannej walki z chwastami. Ogrodnictwo powinno być formą relaksu i wypoczynku na świeżym powietrzu, a nie harówką w pocie czoła. Podwyższone grządki zakładamy więc przede wszystkim po to, aby przy mniejszym nakładzie pracy uzyskiwać lepsze efekty – w postaci większych plonów.

Vegetable garden with assortiment vegetables and cold container
Vegetable garden with assortiment vegetables and cold container

Budowa drewnianej konstrukcji

Najprostszym sposobem na uzyskanie podwyższonej grządki jest skręcenie drewnianej skrzyni bez podłogi. Wykorzystujemy w tym celu deski, usztywnione w rogach konstrukcji drewnianymi kantówkami. Deski (im grubsze, tym lepsze) skręcamy ze sobą za pomocą wkrętów, nie gwoździ. Najlepsze jest niezwykle trwałe drewno z robinii lub dębu, niestety, jest bardzo drogie. Możemy także wykorzystać sosnowe lub świerkowe – jego zaletą jest duża dostępność i niska cena. Nieimpregnowane drewno wytrzyma 2-3 lata, aby przedłużyć jego trwałość można je zabezpieczyć impregnatem (najlepiej wybierać drewno impregnowane ciśnieniowo). Gotowe skrzynie można także kupić w centrach ogrodniczych lub zaadaptować do tego celu starą piaskownicę.

Szerokość grządki nie powinna przekraczać 120 cm, tak, aby z każdej ze stron warzywa były na wyciągnięcie ręki. Długość jest dowolna, jednak nie powinna wynosić mniej niż 3 m i nie przekraczać 5 m, żeby przejście na drugą stronę nie wymagało od nas dużo chodzenia. Wysokość waha się od 30 cm, nawet do 1 m, choć najczęściej podwyższone grządki nie przekraczają 40-60 cm – wtedy można przy nich pracować siedząc na krześle.

petite fille au carré potager

Przygotowanie podłoża

Gdy już mamy ustalony kształt i rozmiar naszych skrzyń, czas na wykopanie rowów. Usuwamy darń i ziemię na głębokość 20-30 cm. Na dno i boki wykopu układamy drucianą siatkę o drobnych oczkach – pomoże trzymać głodne gryzonie z dala od smacznych korzeni naszych warzyw. Następnie układamy warstwę suchych gałęzi i posypujemy ją nawozem azotowym lub wieloskładnikowym nawozem długodziałającym. Układamy na nim rozdrobnioną trawę lub słomę. Przysypujemy ją kompostem lub dobrze rozłożonym obornikiem. Dzięki zachodzącym procesom rozkładu powstanie ciepło, które przyspiesza wzrost roślin. Górna, 20-centymetrowa warstwa, powinna składać się z żyznej ziemi do uprawy warzyw – możesz ją kupić w centrum ogrodniczym lub wykorzystać ziemię liściową z kompostu, ale uwaga – w niej pewnie będzie znajdować się wiele nasion chwastów. W tak przygotowanym podłożu można uprawiać najróżniejsze warzywa.

Ziemię pomiędzy skrzyniami też trzeba przygotować. W tym celu zrywamy warstwę murawy i kładziemy na ziemię geowłókninę, następnie przysypujemy ją słomą lub żwirem. Zapobiegnie to rozwojowi chwastów w ścieżkach pomiędzy grządkami. Dobra rada: szerokość ścieżek powinna umożliwiać swobodny przejazd taczką.

carré potager

Zalety podwyższonych grządek:

  • rośliny rosną szybciej i dają obfite plony
  •  ciepło z rozkładu materii organicznej wydłuża sezon uprawy
  • pielęgnacja nie wymaga ciągłego schylania się
    warzywnik jest uporządkowany, może stanowić ozdobę ogrodu
  • rośnie mało chwastów, rzadziej wymagają pielenia
  • można je założyć w ogrodzie ze słabą ziemią
  •  z niewielkiej powierzchni uzyskujemy wysoki plon
  • możemy zbudować kilka grządek z innym podłożem, przeznaczonym do wymagań konkretnej grupy warzyw

Wady podwyższonych grządek:

  • budowa podwyższonych grządek wymaga nakładów finansowych
  • podczas upałów ziemia szybko przesycha, wymaga częstego podlewania
    niezbędne jest założenie siatki przeciw gryzoniom

Warzywa idealne do uprawy na podwyższonych grządkach:

bób, burak liściowy i korzeniowy, cebula, cukinia, czosnek, fasola, groch, kalarepa, marchew, ogórki, pomidory, por, rzodkiewka, sałata, seler, szpinak, ziemniaki, zioła

Pamiętaj! Większość warzyw lubi pełne słońce, jednak w czasie upałów ziemia w podwyższonych zagonach szybko przesycha, więc podlewaj je regularnie!

niniejszy artykuł ukazał się w magazynie SlowLife Food & Garden, marzec-kwiecień 2016, autor Sławomir Moty

slow live (Custom)

SlowLife Food & Garden to ogólnopolski magazyn lifestylowy popularyzujący ideę życia bez pośpiechu. Jest czasopismem skierowanych do świadomych i dojrzałych Czytelników poszukujących swojego rytmu we współczesnym świecie, inspiruje do lepszego życia i podejmowania mądrych wyborów

 

Dodaj komentarz

Polecane wpisy

  • 10 lutego 2016 Szklane ogródki nabite w butelkę Pod kloszem, w słoiku do nalewek, czy w gąsiorze po winie... domowy ogród w miniaturze […]
  • 28 września 2015 Woda w ogrodzie Zazdroszczę właścicielom oczek wodnych – mogą codziennie wypoczywać nad wodą. Bez […]
  • 2 marca 2016 Ogród w zgodzie z naturą Niezależnie od tego, czy posiadasz już swój własny zielony zakątek, czy jesteś na etapie […]